fbpx

Vi har funnits i 300 år

Vi tänker finnas i minst 300 år till!

Vi bevarar en 300-årig kulturskatt

Sätra Brunn är en kurort med 300-årig historia. Hit har generation efter generation vallfärdat för att ”dricka brunn”, dvs dricka vatten direkt från sin källa då det ansågs vara väldigt hälsobringande. Genom att brunnsgäster och anställda behövde någonstans att bo under sitt kurdrickande, så växte området fram år för år, och här finns nu ett hundratal hus från mitten av 1600-talet och framåt. Fram till 1998 ägdes området av Uppsala Universitet och fungerade som en utbildningsanstalt för sjukvårdspersonal som bedrev olika behandlingsformer och rehabilitering under sommarhalvåret.

Nuvarande ägare till ”Brunnen” är ett antal privatpersoner som bor i närheten (med enstaka undantag). Dessa människor gick samman i en ekonomisk förening och köpte Brunnen 2002 efter att Uppsala Universitet begärt företaget i konkurs. Syftet för ägarna var att rädda, bevara och utveckla kulturarvsmiljön som är helt unik, både med svenska och internationella mått. Visste du till exempel att Sätra Brunn tillhör ett av Sveriges Riksintressen?

Sedan 2010 drivs verksamheten i aktiebolag. Sätra Brunn Hälsobrunn AB är den formella ägaren av fastigheten o inventarierna, medan verksamheten bedrivs av Sätra Brunn Hälsobrunn Resort AB. Anläggningen består idag av hundratalet hus, byggda från mitten av 1600-talet och fram till 1994 på ett område av 60 hektar mark och 80 000 kvm park, uppdelat på fem olika parker. 

Idag är vår huvudsakliga verksamhet att erbjuda konferenser och spavistelser, kryddat med bröllop, konserter och musikpubar, familjefiranden och andra festligheter. Vi hyr också ut lokaler till utställningar och hantverksbutiker. Vi har fortfarande samma ambition att bevara kulturarvsmiljön och för fortlevnadens skull göra det under affärsmässiga former.

Oavsett årstid är det hänförande vackert här; de stora parkerna med sina promenadstigar och stora träd, hundratalet hus från 1700-talet och framåt, vår egen kyrka, minnesstenar och Brunnshuset med vatten direkt från källan, öppet för provsmakning året om.

Välkommen att bli vår gäst!

Sätra Brunn
Sist ändrad: tisdag 7 mars, 2023
Publicerad av: Sätra Brunn
E-post: info@satrabrunn.se
Telefon: 0224-54600